Lezing Muziekrecht Universiteit Leiden

Clevere ELSA studenten

Clevere studenten bij de lezing muziekrecht die ik gisteren gaf aan Leiden Law School. De extra gemotiveerde studenten van Europese studievereniging ELSA waren - geheel naar verwachting - in staat om goede vragen te stellen tijdens en na afloop van deze onderwijsverdiepende activiteit, waardoor er een interactief geheel ontstond. Net zoals vorig jaar bij het Utrecht University College.

Dank aan het bestuur van ELSA voor de aangename ontvangst en de foto's.

mr. Mauritz Kop

Read More

Content platforms (UGC), Value Gap en Digital Single Market

Online platforms, user content en het Europees copyrightpakket

Bij de oprichting van een internet start-up zoals een content platform komen een hoop zaken kijken. Neem bijvoorbeeld een online platform waarbij gebruikers muziek of video kunnen uploaden via een smartphone app. Vaak rusten er auteursrechten op die content. Nederlandse en Europese wetgeving stellen bepaalde eisen aan de eigenaars of beheerders van user generated content platforms (UGC's) met winstoogmerk.

Geen harde eisen zoals verbodsrechten of concrete vergoedingsaanspraken

De Europese Commissie is bezig aan de modernisering van het auteursrecht. Value gap en safe harbour problematiek worden aangepakt middels een copyrightpakket. Harde eisen zoals verbodsrechten of concrete vergoedingsaanspraken ontbreken momenteel nog in de auteursrechtenvisie van de Commissie. Handhaving van online auteursrechten geschiedt voorshands door belanghebbende partijen zelf of door rechtspraak van het Europees Hof van Justitie en niet proactief door wetgeving van Commissie. Een belangrijke doelstelling van de Digital Single Market is het verbeteren van toegang tot online goederen en diensten voor de consument.

Read More

Auteursrecht update: Uitlening van e-books valt onder het leenrecht

Digitale uitlening is nieuwe exploitatievorm en maakt aanpassing van het auteursrecht noodzakelijk

Europees Hof van Justitie oordeelt dat er geen verschil bestaat tussen het uitlenen van digitale en fysieke boeken. Uitlening van e-books valt, mits een aantal voorwaarden in acht wordt genomen, gewoon onder het leenrecht.

Lenen uit illegale bron mag niet (in lijn met downloadverbod). Digital Rights Management (DRM) maakt het lezers voorts onmogelijk om een thuiskopie te maken. Schrijvers dan wel hun uitgeverijen hebben recht op een billijke vergoeding bij uitleen van e-books.

Read More

European competition law and amicus curiae briefs

Enforcement of European competition law

Council Regulation (EC) 1/2003 has led to the decentralization of the enforcement of competition law, thereby increasing the powers of national competition authorities (NCA’s) and national courts with regard to articles 101 and 102 TFEU. Decentralization carries with it the risk of divergence which, given the Union’s aim and goals, is highly undesirable.

In order to ensure and promote the consistent and uniform application of competition rules, the European Commission can use the tools provided for by Regulation 1/2003, one of which is the ability of the Commission to act as amicus curiae in national antitrust proceedings under article 15. This possibly has implications for the independence and the autonomy of national courts.

Read More

Het begrip consument in het Europees consumentenrecht

Onderzoek naar de omschrijving van het begrip consument in het Europese, Nederlandse, Duitse en Franse recht.

Consumentenrecht kan omschreven worden als het geheel van normen, regels en instrumenten die betrekking hebben op het waarborgen of vermeerderen van de bescherming van consumenten op de economische markt. In Nederland is het consumentenrecht in verschillende regelingen neergelegd. Wat opvalt, is dat de maatregelen ter bescherming van de consument op uiteenlopende wijze vorm hebben gekregen en dat de juridische grondslag ervan verschillend kan zijn. Daar komt nog eens bij dat consumentenbeschermende bepalingen dikwijls een Europeesrechtelijke oorsprong hebben.

In deze bijdrage staat de vraag centraal of de ontwikkeling van een eenduidige omschrijving van het begrip ‘consument’ van belang is voor de toekomst van het Europees consumentenrecht en zo ja, hoe die omschrijving dient te luiden.

Read More