Social media op het werk: Help, mijn werknemer whatsappt!
Als werkgever zult u er steeds vaker mee worden geconfronteerd: whatsappende, facebookende, twitterende en linkedIn-ende werknemers. Uit de rechtspraak van de laatste paar jaren blijkt dat de rechter zich in toenemende mate moet buigen over arbeidszaken waarin sociale media een rol spelen. Ook voor u als werkgever is het van belang dat u goed op de hoogte bent van de spelregels over het gebruik van sociale media op de werkvloer en de invloed die dit kan hebben op de arbeidsverhoudingen.
Kan een werknemer zich bijvoorbeeld ziek melden via Whatsapp? Wat te denken over het aangaan van LinkedIn-contacten met zakelijk partners van de werkgever? Hoe zit het met werkgerelateerde uitlatingen op Facebook en Twitter? Is een via Whatsapp verleend of genomen ontslag rechtsgeldig? Kortom: wat mag u op dit gebied van uw werknemers verlangen en wat mogen zij op hun beurt van u verwachten?
We zetten de belangrijkste zaken daarom voor u op een rij aan de hand van enkele recente uitspraken.
Read More
Hieronder een aantal belangrijke wijzigingen in wetgeving ingaande op 01-07-2014.
Advocaten die de belangen behartigen van slachtoffers (dan wel hun nabestaanden) van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven dienen naast de driejarige Beroepsopleiding Advocaten vanaf 1 juli een verplichte basisopleiding slachtofferadvocatuur te volgen. In deze basisopleiding komen zowel de civielrechtelijke als de strafrechtelijke aspecten van bijstand aan deze groep slachtoffers aan bod.
Read More
Juridisch advies huurrecht, consumentenrecht en IPR
Vanaf heden verzorgen wij ook juridisch advies en procesrechtelijke vertegenwoordiging op het gebied van het huurrecht, consumentenrecht en internationaal privaatrecht. Zowel voor bedrijven als voor particulieren.
Read More
Twee keer proeftijd of proeftijd verlengen bij nagenoeg dezelfde werkzaamheden, mag dit?
Nee, omdat de werkzaamheden sterk lijken op het eerdere takenpakket is een tweede proeftijd in beginsel nietig, met potentieel nadelige financiële gevolgen. Daarmee zet de werkgever namelijk een streep door de ontslagbescherming van de werknemer en dat wordt door de wetgever als ongewenst beschouwd.
Wat een werkgever wel kan doen is een contract voor bepaalde tijd afsluiten van bijvoorbeeld 2 of 3 maanden.
Read More
Werknemer gebonden aan Sociaal Plan
Op het moment dat bij een reorganisatie, fusie of collectief ontslag een Sociaal Plan wordt opgesteld rijst bij individuele werknemers wel eens de vraag of zij hier automatisch aan zijn gebonden.
1. In geval de werknemer bij een brancheorganisatie of vakbond is aangesloten die akkoord is met het Sociaal Plan dan is de werknemer daar in principe aan gebonden: het Sociaal Plan kan dan de status van een CAO krijgen. Daarvoor moet het Sociaal Plan wel als CAO worden aangemeld bij de directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving (UAW) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Is de werknemer geen lid van de brancheorganisatie (ongebonden) dan is de werknemer niet per sé gebonden aan het Sociaal Plan. Hierover bestaat inmiddels rechtspraak van de Kantonrechter (de Hoge Raad heeft zich hierover echter nog niet expliciet uitgesproken).
Read More