Grensoverschrijdende intellectuele eigendomsrechten en IPR

Grensoverschrijdende auteursrechten muziek

Stel een Duitse zangeres en Nederlandse producer hebben samen via internet een EDM nummer gemaakt (collab). Producer heeft de muziek gecomponeerd en geproduceerd. De zangeres, woonachtig in Berlijn, heeft de bijbehorende Engelse tekst zelf geschreven en de melodie, op basis van de reeds bestaande muziek, erbij bedacht. Beide partijen zijn blij met het uiteindelijke resultaat en besluiten te releasen. De producer, woonachtig in Amsterdam, is zijn eigen label en lanceert de muziek wereldwijd via iTunes, Beatport, Rdio, eMusic, Amazon, Spotify en Deezer. Er is geen muziekcontract getekend, dus er zijn geen schriftelijke afspraken over auteursrechten muziek. Wel hebben de zangeres en de producer samen via email afgesproken om alle inkomsten die het nummer zou kunnen gaan genereren te delen, ieder voor de helft. De producer is lid van Buma/Stemra en Sena en heeft de track daar ingeschreven, de zangeres is ongebonden en dus ook geen lid van de Gema.

Read More

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Aansprakelijkheid en verzekering zelfstandigen: BAV of AVB of beide?

Vaak krijgen wij van ondernemers de vraag of ze naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) moeten afsluiten. Het antwoord op deze vraag is betrekkelijk eenvoudig: dit hangt af van de door het bedrijf ontplooide activiteiten oftewel het beroep van de ondernemer. 

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u uw bedrijf tegen de financiële gevolgen van een schadeclaim. U kunt zich met een  AVB verzekeren tegen schade die u of uw medewerkers onder werktijd toebrengen aan anderen.

Read More

Grote verschillen in het Auteursrecht binnen de Europese Unie en daarbuiten

Verschillen in auteursrechten en naburige rechten binnen de EU

Ondanks de implementatie van de Richtlijn 2001/29/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij is er nog altijd sprake van grote verschillen binnen het wettelijk systeem van het auteursrecht en de naburige rechten van lidstaten van de Europese Unie. De Richtlijn beoogt, naast harmonisatie en voortbouwend op de multilaterale afspraken uit de Berner Conventie en de WIPO-Verdragen (World Intellectual Property Organization), de aanpassing van de wetgeving betreffende het auteursrecht alsook de naburige rechten aan de technologische ontwikkelingen en in het bijzonder aan de informatiemaatschappij. In dit kader worden in de Richtlijn drie hoofdgebieden behandeld te weten het reproductierecht, het recht van mededeling en het distributierecht. 

Read More

Dagvaarding

Een rechtszaak begint in de regel met het opstellen en uitbrengen van een dagvaarding. Vervolgens kunnen partijen over en weer op elkaar reageren en volgt er een uitspraak van de rechter. Tussentijds kan er worden geschikt: dit betekent dat partijen alsnog tot overeenstemming zijn gekomen. Na de uitspraak (mits er geen beroep is ingesteld) wordt het vonnis tenuitvoergelegd door een gerechtsdeurwaarder. Wij kunnen u adviseren over civielrechtelijke rechtszaken, die tegen u zijn aangespannen of die u zelf wilt starten. 

Read More

Audio Branding

Audiovisuele producties en intellectueel eigendomsrecht

Door audio branding (sonic branding, sound branding) kan een commercial of een game zich bij uitstek onderscheiden van de concurrentie. Een sterk product of merk dient niet alleen visueel herkenbaar te zijn, maar ook auditief. Pakkende thema's en passend sounddesign zijn hierbij doorslaggevend. Hiermee creëert men een sterke merkidentiteit, als een soort van sound logo. Muziek kan een game maken of breken.

Read More