Muziek in Audiovisuele Producties

Toestemming voor muziekgebruik in audiovisuele media

Indien men muziek in audiovisuele producties wil gebruiken dient hiervoor toestemming te zijn van de rechthebbende(n). Vaak verloopt een en ander via Buma/Stemra, aan wie vooraf toestemming moet worden gevraagd. In de regel dienen er aan Buma/Stemra (Auteursrechten muziek) en Sena (Naburige Rechten opname) vergoedingen te worden afgedragen. Soms staat de hoogte van het te betalen bedrag vast, af en toe kan er over worden onderhandeld. Dat is afhankelijk van met welk soort rechten u te maken heeft, het soort muziek dat in de audiovisuele productie wordt gebruikt en de precieze toepassing ervan.

Read More

Harlem Shake hit bevat uncleared samples

Harlem Shake bevat samples zonder toestemming

The Harlem Shake van producer and songwriter Baauer bevat ongelicenseerde samples. Deze ‘’uncleared’’ samples zijn het intellectueel eigendom van reggaeton artiest Hector Delgado en rapper Jayson Musson. Omdat de Harlem Shake een wereldwijde nummer 1 hit is zou deze copyrightinbreuk Baauer en zijn label hard kunnen raken. De uncleared samples vormen een centraal gedeelte van de song, en Delgado en Musson zoeken naar financiële compensatie. Het zonder toestemming gebruikmaken van deze samples illustreert het gebrek aan kennis over copyrights en sample clearance in de hedendaagse dance scene.

Read More

Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd vanaf 16 maart 2013

Betalingstermijnen naar 30 dagen na ontvangst factuur

Met ingang van 16 maart 2013 gelden er wettelijke betalingstermijnen (Wet Bestrijding betalingsachterstanden) bij handelstransacties tussen bedrijven onderling (b2b) en tussen bedrijven en de overheid. Deze nieuwe wet geldt niet voor consumenten. 

De Wet Bestrijding Betalingsachterstanden beoogt te voorkomen dat bedrijven onnodig failliet gaan doordat schuldenaren te laat betalen. Daarnaast beoogt de wet het vertrouwen dat bedrijven hebben om met elkaar zaken te doen te vergroten. De wet is gebaseerd op een Europese richtlijn. 

Read More

Is iedere werknemer gebonden aan een Sociaal Plan?

Werknemer gebonden aan Sociaal Plan

Op het moment dat bij een reorganisatie, fusie of collectief ontslag een Sociaal Plan wordt opgesteld rijst bij individuele werknemers wel eens de vraag of zij hier automatisch aan zijn gebonden.

1. In geval de werknemer bij een brancheorganisatie of vakbond is aangesloten die akkoord is met het Sociaal Plan dan is de werknemer daar in principe aan gebonden: het Sociaal Plan kan dan de status van een CAO krijgen. Daarvoor moet het Sociaal Plan wel als CAO worden aangemeld bij de directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving (UAW) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Is de werknemer geen lid van de brancheorganisatie (ongebonden) dan is de werknemer niet per sé gebonden aan het Sociaal Plan. Hierover bestaat inmiddels rechtspraak van de Kantonrechter (de Hoge Raad heeft zich hierover echter nog niet expliciet uitgesproken).

Read More

Vastleggen auteursrechten op muziek

Auteursrechten vastleggen

Auteursrecht op je werk ontstaat van rechtswege. Je kunt daarnaast een aantal dingen doen om aan te tonen dat een werk op een bepaalde datum van jou is:

1. Een i-Depot aanmaken bij het BOIP (kosten € 35,- per 5 jaar) geldt als bewijs dat er op een bepaalde datum iets is geregistreerd. Het i-Depot dien je te onderhouden en elke 5 jaar te vernieuwen. 

Read More